Vår historia


1953
En ingenjör vid namn John "Cal" Jureit uppfann och patenterade Gang-Nail connector, den första stansade kopplingsplattan i metall för trästommar som inte krävde någon extra spikinfästning.

1956
Cal grundade Gang-Nail Systems, Inc., ett företag som stämplade metallkopplingsplattor, uppfann och sålde monteringsmaskiner och tillhandahöll tekniska tjänster till företag som tillverkade prefabricerade takstolar av trä för hus.

1960
Affärsmannen Walter Moehlenpah i St Louis, Missouri, utökade sitt hydraulikföretag, som gick under namnet Moehlenpah Industries Inc. Han gick in på bostadsmarknaden genom att patentera sin version av en stansad kopplingsplatta för att göra prefabricerade fackverk. Med Cal Juriet och Gang-Nail Systems som förebild tillverkade Moehlenpah också maskiner för att applicera kopplingsplattorna och etablerade verksamhet i Afrika, Australien, Kanada och Europa.
1972
Moehlenpahs företag - numera Hydro-Air Engineering - installerade sitt fackverksprogram på en stordator från General Electric och gav tillverkare över hela landet tillgång till programmet via fjärrterminaler, så att kunderna kunde välja mellan dussintals standardkonstruktioner eller ange en speciell geometri.

1982
Under en av bostadsmarknadens djupa recessioner drabbades Hydro-Air Engineering av svåra tider. Paul Cornelson, som då var vice vd för Ralston Purina, förvärvade Hydro-Air Engineering från familjen Moehlenpah och började genomföra förändringar för att göra företaget lönsamt igen. Under denna process fick Cornelson veta av kunderna att den programvara som Hydro-Air Engineering tillhandahöll för att konstruera fackverk och generera produktionsdokument var nyckeln till deras värde som leverantör. När Cornelson tänkte på programvaran och den roll som tekniken skulle spela för dess värde för kunderna ville han skapa en ny identitet som skulle föra in tekniken i företagsnamnet. Därför bildar han moderbolaget MiTek Industries, Inc. och blir styrelseordförande och verkställande direktör.
1987
MiTek bildade ett samriskföretag med det brittiska företaget Bowater, PLC, för att förvärva Gang-Nail Systems. Gang-Nail Systems och Hydro-Air Engineering fortsatte att verka under samma ägare men som oberoende varumärken på marknaden.

1990
MiTek inledde ett nytt programvaruprojekt som omfattade en då ny Microsoft-teknik som hette Microsoft Windows. Med hjälp av Windows-plattformen utvecklade MiTek MiTek 2000 (som senare bytte namn till MiTek 20/20), det första Microsoft Windows-program för konstruktion av fackverk med ett grafiskt användargränssnitt för flera användare och flera arbetsmoment.
1991
De operativa företagen Hydro-Air Engineering och Gang-Nail Systems slås samman under ett varumärke: MiTek Industries, Inc. För första gången går Hydro-Air Engineering och Gang-Nail Systems ut på marknaden som ett enda varumärke, MiTek.

2001
När MiTek var på väg att säljas av Bowater, PLC, ringde Gene Toombs, dåvarande styrelseordförande, VD och koncernchef för MiTek, till Warren Buffett från Berkshire Hathaway för att diskutera ett eventuellt förvärv av MiTek. Buffett var inte på kontoret den dagen, så hans sekreterare föreslog att Toombs skulle skriva ett brev till Buffett. Trots att Toombs och MiTek-teamet var skeptiska förberedde och skickade ett informationspaket till mr Buffet, inklusive en bubbelförpackad anslutningsplatta. Den 31 juli 2001 blev MiTek medlem av Berkshire Hathaway-familjen.

2006
MiTek öppnade en anläggning på 177 600 kvadratmeter i St Charles, Missouri, som ska fungera som tillverknings-, forsknings-, utvecklings- och utbildningscenter.
2008
Under början och mitten av 2000-talet fortsatte MiTek att göra viktiga förvärv för att diversifiera sitt utbud av lösningar för bostäder och kommersiella byggnader.


2020
MiTek är en plattformsinnovatör och möjliggörare. Vi utvecklar programvara och uppfinner lösningar och metoder som gör det möjligt för branschen att optimera balansen mellan off-site och on-site. Vår programvara, våra tjänster, konstruerade produkter och automatisering gör det möjligt för våra kunder att förändra sättet att designa, göra och bygga.